מה הקשר בין אחריות, אמפטיה ותקשורת בין אישית?
חשוב להבין כי קיימים שני תנאים מוקדמים בכדי לייצר תקשורת בין אישית אפקטיבית:
- אחריות אישית על המסר אותו אנו מעבירים
- נכונות לתקשורת אמפטית
אחריות אישית על המסר היא למעשה ההבנה שאנו משחררים את הצורך בחיפוש אשמים באי ההבנות שנוצרו, ומתרכזים בלמידה כיצד להעביר מסר ברור ואפקטיבי. עלינו לברר תמיד אם המסר שלנו הובן ובמידה ולא, יש לגייס את ארגז הכלים העומד ברשותנו בכדי להעביר מסר ברור. מדוע זה כדאי לנו? התשובה די פשוטה.
בכל פעם שאנו מעבירים מסר, יש לנו מטרה להשיג, אינטרס (אינטרס היא לא מילה גסה!), גם אם היא מטרה מינורית. למשל, כשאנו מעבירים מסר באשר לעסק שלנו, המטרה היא לענות על הצורך של הלקוחות באמצעות השרות שאנו מעניקים. כלומר, בכל פעם שאנו מעבירים מסר, האינטרס שלנו הוא לבדוק האם המסר הובן בכדי שנוכל להשיג את המטרה שלנו.
נכונות לתקשורת אמפטית עוסקת בהבנה שבכל פעם שאנו מקיימים תקשורת בין אישית, (בהנחה ואנו מעוניינים שהיא תהייה תקשורת בין אישית מיטבית) אנו חייבים מראש להגיע עם נכונות לשמוע ולהקשיב לצד השני תוך אמפתיה. תקשורת בין אישית נטולת אמפתיה נועדה לכישלון עוד לפני שהתחילה. מספיק שצד אחד מפגין אמפתיה, הסיכוי לקיים שיח אפקטיבי גדול יותר.
אז איך עושים זאת? כיצד להעביר מסר בדרך אפקטיבית?
הרצאה בנושא תקשורת בין אישית מזמינה אותנו להכיר חמישה כלים מעולים המסייעים ביצירת תקשורת בין אישית מיטבית, והחדשות הטובות הן, שניתן ללמוד ולתרגל כל אחת מהן:
סטוריטלינג היא אומנות העברת המסר באמצעות סיפור. כן, סיפור! מסתבר כי דוגמאות וסיפורים הופכים כל מסר לזכיר ומעורר הזדהות. אנשים לא יזכרו מידע "יבש", מספרים ונתונים, אך הם יזכרו סיפור שעורר בהם רגש. זו הסיבה שניתן לשכנע, להשפיע וליצור תקשורת בין אישית אפקטיבית באמצעות סטוריטלינג.
פיתוח מודעות לשפת גוף מסייע לנו "לקרוא" מה הצד השני באמת מרגיש וחושב הרבה מעבר למילים וכמובן מאפשר לנו להבין מה שפת הגוף שלנו משדרת לסביבה. אם נפתח מודעות לשפת גוף נוכל להגיב נכון ולהתייחס למסרים הבלתי מילוליים הבאים לידי ביטוי בתקשורת הבין אישית.
טכניקות עמידה מול קהל למעשה מהוות את החלק הפרקטי של העברת המסר. בכל פעם שאנו מעבירים מסר, בין אם מדובר בהרצאה, פרזנטציה או שיחה עם הילדים שלנו, חשוב שנעשה זאת באופן לוכד קשב וזכיר. שימוש נכון בקול, תנועות ידיים ואפילו היציבה שלנו, משפר את התקשורת הבין אישית, הופך את המסר לברור ומסייע לנו להשיג את המטרות שלנו.
הומור, כן הומור! כל אחד יכול לשלב הומור כחלק מהתקשורת הבין אישית. אין צורך להיות סטנדאפיסטים. מי שיפגין פתיחות ויסכים ללמוד כיצד לשלב הומור בחיי היום יום, יגלה עד כמה הטכניקה הזו פשוטה, מסייעת לנו לפתור קונפליקטים, עוזרת "לשבור את הקרח" ובעיקר הופכת את המסר שלנו לקליט וברור. אם הסכמנו שאנשים זוכרים סיפורים, מסתבר שסיפורים משעשעים הכוללים הומור עצמי הם זכירים אפילו יותר!
סגנונות תקשורת הם שפה תקשורתית. לכל אדם סגנון תקשורת המשפיע על ההתנהגות שלו, התגובות שלו וכמובן על התקשורת הבין אישית שלו. ישנם ארבעה סגנונות תקשורת ואם נלמד להכיר את הסגנון המוביל שלנו ושל הסובבים אותנו, נוכל ללמוד לתקשר ביעילות, לא רק עם בעלי סגנון תקשורת זהה לשלנו, אלא עם כל אדם בסביבתנו.